r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU akkoord met Duitse miljardensteun voor energiebedrijf Uniper

woensdag 21 december 2022, 0:43

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie gaat akkoord met 34,5 miljard euro aan Duitse staatssteun voor het noodlijdende energiebedrijf Uniper. Vrijdag stemde de EU al in met de nationalisatie van de onderneming en de financiële steun van de Duitse regering maakt de weg vrij om dat te realiseren. De aandeelhouders van het bedrijf gingen maandag akkoord met de overdracht van 98,5 procent van de aandelen aan de overheid.

De gasimporteur had een langlopend contract voor de levering van gas met het Russische Gazprom. Dat bedrijf ging echter steeds minder leveren als reactie op westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog die dat land voert in Oekraïne. Daarop moest Uniper extra gas inkopen op de gasmarkt, waar de prijzen inmiddels sterk waren gestegen en leed het bedrijf in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van liefst 40 miljard euro.

"Uniper was dicht bij een faillissement", zei topman Klaus-Dieter Maubach maandag tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Het reddingsplan zorgt ervoor dat Uniper ruim 34 miljard euro krijgt van de Duitse regering. Die had daarnaast ook al voor miljarden aan garanties afgegeven.

Terug naar boven