r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Erdogan intimideert Griekenland met bereik Tayfun-raket

zondag 11 december 2022, 23:15
President VAN ROMPUY meets Mr Recep Tayyip ERDOGAN, Turkish Prime Minister © The Council of the European Union

SAMSUN (ANP/DPA) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft geprobeerd buurland Griekenland te intimideren door een raketaanval te suggereren wanneer Griekenland "niet zou kalmeren" in het geschil over enkele Griekse eilanden nabij de Turkse kust, waaronder populaire vakantie-eilanden als Samos en Rhodos. Volgens Erdogan is Griekenland nerveus omdat de door Turkije ontwikkelde raket Tayfun ook Athene zou kunnen raken.

"Je noemt Tayfun en de Griek wordt nerveus", zei Erdogan zondagavond tijdens een jongerenbijeenkomst in het noorden van Turkije. Het bereik van de ballistische raket wordt geschat op 300 kilometer. De Turkse president maande Griekenland spoedig vrede te sluiten met betrekking tot de eilanden en waarschuwde dat Turkije zal ingrijpen als Griekenland "hier en daar iets zou proberen af te pakken".

Turkije trekt de soevereiniteit van Griekenland over diverse bewoonde en onbewoonde Griekse eilanden in de oostelijke Middellandse Zee in twijfel omdat zich er militairen bevinden. Dit is niet in overeenstemming met de Verdragen van Lausanne (1923) en Parijs (1947), aldus de Turken. Athene daarentegen rechtvaardigt de militarisering met de dreiging van talrijke landingsvaartuigen aan de Turkse kust en het recht van elke staat op zelfverdediging.

Het geschil over de eilanden is slechts een van de vele conflicten tussen de NAVO-bondgenoten. Zo zijn de Turken boos over de nauwe samenwerking tussen de Grieken en de Verenigde Staten, die in Griekenland militaire bases hebben. Ook ruziën Ankara en Athene over aardgasvoorraden in de zeebodem.

Terug naar boven