r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Premier België waarschuwt voor oplaaiend racisme en populisme

dinsdag 15 november 2022, 16:52

BRUSSEL (ANP/Belga) - De Belgische premier Alexander De Croo waarschuwt voor het "racisme en populisme" die de kop opsteken in Europa. "Zo doemen de donkere wolken uit het verleden opnieuw op," zei hij in een speech naar aanleiding van Koningsdag in België. "We mogen niet als slaapwandelaars opnieuw naar een explosief conflict worden geleid."

De premier deed die uitspraak in een speech in de Belgische Eerste Kamer, in aanwezigheid van onder anderen koning Albert en koningin Paola. Koningsdag in België is niet een volksfeest zoals in Nederland en ook geen vrije dag, behalve voor de meeste ambtenaren. En voor de regerende koning Filip en zijn vrouw Mathilde. Die mogen Koningsdag zelf niet meevieren omdat het ongepast wordt gevonden als de koning meedoet aan zijn eigen huldebetoon. Wel is de koninklijke familie, onder wie Filips ouders koning Albert en koningin Paola, present bij plechtigheden in het parlement en een traditionele dankdienst in de Brusselse Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal.

Volgens De Croo worden oplaaiend "racisme, populisme en moreel relativisme" zowel binnen als van buiten de EU-lidstaten opgestookt, zei hij in zijn toespraak. Hij verwees daarbij naar de oorlog in Oekraïne, maar trok de lijn ook door naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De ontwikkelingen vereisen "een krachtig antwoord van alle democraten in Europa", zei hij. "Laat ons alert, weerbaar en standvastig in onze waarden blijven." Volgens de liberale Vlaming kan "enkel de Europese Unie voor ons duurzame garanties bieden op vrede en welvaart".

Terug naar boven