r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nicaragua verbreekt banden met Nederland en stuurt EU-gezant weg

zaterdag 1 oktober 2022, 15:11
gewijzigd
Europa op de wereldbol met sterren van de EU
Bron: © European Union, 2017

MANAGUA (ANP/RTR/AFP) - Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. De dictator van het Centraal-Amerikaanse land, Daniel Ortega, noemt Nederland "menselijke misère" en stelt dat Den Haag zich "herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal" heeft opgesteld, meldden plaatselijke media.

De gezant van de Europese Unie, Bettina Muscheidt, is ook niet langer welkom omdat ze zich volgens het regime "mengt in de binnenlandse aangelegenheden van Nicaragua en de nationale soevereiniteit schendt". Ortega zei in een toespraak ook niks met Washington en Londen te maken willen hebben.

Aanleiding voor de breuk met Nederland zou vooral een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou "de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is", zei Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Volgens Ortega heeft Nederland "Nicaraguaanse families beledigd en blijft het die beledigen, met bedreigingen en de opschorting van werk voor het algemeen welzijn, zoals ziekenhuizen voor inheemse mensen en mensen van Afrikaanse afkomst". De verklaring van de Nicaraguaanse regering meldt verder: "Het aanhoudende offensief van de vertegenwoordiging van deze neokoloniale en pro-imperialistische (Nederlandse, red.) regering dwingt ons deze maatregel te nemen, die we zullen verdedigen met eer en waardigheid."

EU-gezant Muscheidt zou zaterdag hoe dan ook op reis gaan, maar ze kreeg volgens plaatselijke media op de valreep in Managua te horen dat ze niet langer welkom is en dus moeilijk kan terugkeren. Het is niet duidelijk of dit iets met de ergernis over Nederland te maken heeft. Maar volgens mediaberichten maakt Ortega ruzie met steeds meer landen of instellingen. Wel wordt in de verklaring over het verbreken van de relaties met Nederland ook gesproken over het "koloniale en neokolonialistische Europa".

Ook met de Verenigde Staten heeft Nicaragua een forse ruzie. Zo mag de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Hugo Rodriguez het land niet in, bleek vrijdag. De regering in Managua weigert hem de toegang vanwege eerdere uitlatingen over Nicaragua. Zo noemt Rodriguez Nicaragua een "paria-staat΅ in de regio en noemt hij Ortega een dictator.

Delen

Terug naar boven