r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: Michel op bezoek bij Rutte en Europarlementariërs vertrekken naar Straatsburg

maandag 3 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Charles Michel, Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

Rutte aan tafel met Michel

Minister-president Mark Rutte ontvangt vandaag Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, voor een werkdiner op het Catshuis. Op het menu staan onder andere de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap op 6 oktober en de informele Europese Raad in Praag op 7 oktober. Da's pas een mond vol!


Gebouw Europees Parlement in Straatsburg met vlaggen © Europese Unie 2014, Europees Parlement

Europarlementariërs reizen af naar Straatsburg...

Deze week vindt de plenaire vergadering van het Europees Parlement weer plaats in Straatsburg.

Op maandag starten de Europarlementariërs met een gezamenlijk debat over het Europees Centrum voor ziektepreventie en controle. Dit agentschap is opgericht in 2004 en is gevestigd in Stockholm. Het centrum helpt de EU in de strijd tegen infectieziekten en andere ernstige bedreigingen van de gezondheid.


 
Vlag van Europa in straat van Luxemburg
Bron: European Union, 2015

... en de Euroministers vertrekken naar Luxemburg

De ministers van Financiën van de Eurolanden komen vandaag in Luxemburg bijeen, vanuit Nederland sluit minister Kaag aan. De ministers gaan hier onder andere in gesprek over de gevolgen van de hoge energieprijzen en de hoge inflatie.

Ook wordt vandaag gesproken over de plannen die lidstaten hebben ingediend in het kader van het Europees Herstelfonds. Inmiddels hebben alle 27 lidstaten hun plannen ingediend, waarvan er 25 zijn goedgekeurd.


En verder...

Het Montesquieu Instituut organiseert vandaag een debat in perscentrum Nieuwspoort over de haalbaarheid van de Nederlandse EU-ambities.

Een panel bestaande uit Jasper van Dijk (SP-Tweede Kamerlid), Joris Backer (D66-Eerste Kamerlid), Clara van de Wiel (EU-correspondent NRC) en Mendeltje van Keulen (Lector Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool) zal hier onder leiding van moderator Stéphane Alonso over in gesprek gaan.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Er zijn nog een paar plekjes in de zaal, je kunt je hier aanmelden. Ook zal het debat via een livestream te volgen zijn.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

Maandag 3 oktober

Mark Rutte en Charles Michel

Europese Politieke Gemeenschap en de informele Europese Raad

Maandag 3 oktober

 

Europees Parlement

Plenaire vergadering

Maandag 3 oktober

Eurogroep

Macro-economische situatie, Herstelfondsplannen en digitale euro

Maandag 3 oktober 17.15 uur

Montesquieu Instituut

Debat: Hoofdrol in de EU? Over de haalbaarheid van de Nederlandse EU-ambities

Delen

Terug naar boven