r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU waarschuwt voor 22 nieuwe indringers planten- en dierenrijk

donderdag 14 juli 2022, 15:52

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft een hert, een eekhoorn en nog eens twintig andere dieren en planten als zorgwekkende indringer bestempeld. De EU-landen moeten ze gaan weren en bestrijden.

De 22 nieuwkomers zijn toegevoegd aan de lijst van zogeheten invasieve exoten. Dat wil zeggen dat ze niet in Europa thuishoren, maar het er wel goed doen. Invasieve exoten vermeerderen zich over het algemeen razendsnel en verdringen zo soorten die wel in Europese landen horen. Ze pikken leefgebied of voedsel in of eten hun inheemse buren simpelweg op.

Naast het axishert en de Thaise eekhoorn, zijn ook de roodbuikbuulbuul, een vogeltje uit Azië, de koningsslang en de Afrikaanse klauwkikker op de lijst beland. Verder gaan een aantal vissen, insecten, planten, een mossel en een nieuwe rivierkreeftsoort voortaan als invasieve exoot door het leven.

Bekende onwelkome gasten als de tijgermug, de rivierkreeft en de Japanse duizendknoop kwamen doorgaans in Nederland terecht via de handel of doordat ze meeliftten met bijvoorbeeld schepen of vrachtwagens. Sommige van de nu onwelkome dieren werden als huisdier gehouden, maar vervolgens losgelaten toen ze te groot of agressief werden.

Terug naar boven