r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nehammer na gesprek met Poetin: Rusland blijft gas leveren

vrijdag 27 mei 2022, 18:40

ZÜRICH (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer verzekerd dat Rusland zich houdt aan zijn verplichtingen wat betreft het leveren van gas. Nehammer sprak vrijdag zo'n drie kwartier met Poetin. Dat gesprek was "zeer intens en erg serieus", aldus de bondskanselier.

Gevraagd naar de gasleveringen zei Nehammer dat Poetin het onderwerp eveneens ter sprake bracht en dat hij zei dat "de leveringen volledig worden voldaan". Ook het Kremlin liet na het telefoongesprek weten dat het in ieder geval zijn contractuele verplichtingen met Oostenrijk nakomt.

De Oostenrijkse bondskanselier meldde verder dat ook een mogelijke gevangenenruil met Oekraïne is besproken. Volgens Nehammer liet Poetin blijken daarvoor open te staan. Maar, zo zei hij: "Of hij echt klaar is om te onderhandelen, is een ingewikkelde vraag." Ook zou Poetin bereid zijn te praten over het doorlaten van graan dat momenteel de Oekraïense havens niet kan verlaten.

Nehammer was vorige maand de eerste leider van een lidstaat van de Europese Unie die Poetin bezocht sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Maar dat bezoek was "moeilijk" en verliep zeker niet vriendschappelijk, zei hij na afloop.

Delen

Terug naar boven