r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongarije blokkeert protest EU tegen opsluiting activist Turkije

dinsdag 26 april 2022, 23:55
Hongaarse en Europese vlag © PDC

BRUSSEL (ANP) - Hongarije dwarsboomt een veroordeling door de Europese Unie van de levenslange opsluiting van een zakenman, mensenrechtenvoorvechter en filantroop door Turkije. Het blijft daarom bij scherpe woorden voor de Turkse regering van de buitenlandchef van de EU.

Zakenman Osman Kavala kreeg maandag levenslang omdat hij een aandeel zou hebben gehad in de mislukte staatsgreep van 2016. Ook op vervroegde vrijlating maakt hij geen kans. Hij zit sinds 2017 vast, aanvankelijk voor het financieren van protesten tegen de regering. Toen hij daarvan werd vrijgesproken werd hij meteen weer opgepakt, nu omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de coup.

Veel westerse landen hebben Ankara tevergeefs opgeroepen Kavala vrij te laten. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf daartoe opdracht, maar Turkije legde die naast zich neer. Als lid van de Raad van Europa dient het die wel uit te voeren.

EU-buitenlandchef Josep Borrell "betreurt Kavala's veroordeling diep". Dat Turkije zich doof blijft houden voor het mensenrechtenhof en de Raad van Europa "vergroot de zorgen van de EU over de toewijding van de Turkse rechterlijke macht aan internationale en Europese standaarden".

Delen

Terug naar boven