r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs: noem aardgas niet groen nu dat Rusland spekt

dinsdag 15 maart 2022, 19:27
gas

BRUSSEL (ANP) - Nu de Europese Unie zo snel mogelijk af wil van Russisch aardgas, moet zij gas ook niet als groen aanmerken, vinden Europarlementariërs. PvdA'er Paul Tang, GroenLinkser Bas Eickhout en een honderdtal medestanders doen een nieuwe poging om te beletten dat Brussel aardgas een duurzaam etiket geeft in zijn 'investeerdersgids'.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om gas in zijn zogeheten taxonomie het groene label te gunnen omdat het minder CO2 uitstoot dan steenkool. Door kolen in te ruilen voor gas kunnen EU-landen dus een stap zetten naar een klimaatvriendelijker economie, redeneert de commissie. En helemaal zonder kolen en gas zou de unie voorlopig niet kunnen.

Maar tegen de plannen was van meet af aan veel verzet, omdat ze de overgang naar duurzame energie zou ophouden. Nu elke Europese euro voor Russisch gas "de aanvallen mogelijk maakt op het Oekraïense volk, zijn historische steden en het zelfbeschikkingsrecht dat wij koesteren", moet de commissie het voorstel laten varen, schrijven Tang en Eickhout aan voorzitter Ursula von der Leyen.

Het groene etiket voor aardgas ondergraaft de ambitieuze plannen van het dagelijks bestuur van de EU om de Russische gaskraan dicht te draaien, betogen de Europarlementariërs. Ook belangrijke adviseurs van de commissie spraken zich dinsdag opnieuw kritisch uit over de plannen.

Delen

Terug naar boven