r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië spreken in Kiev met Zelenski

dinsdag 15 maart 2022, 22:26

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië hebben dinsdagavond in Kiev een gesprek gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Uw bezoek aan Kiev in deze moeilijke tijd voor Oekraïne is een sterk teken van steun. We stellen het zeer op prijs", zei Zelenski in een onlinebericht. De regeringsleiders kwamen eerder op de avond na een lange treinreis aan in de door Russen belegerde Oekraïense hoofdstad.

De president sprak in het Engels en Oekraïens met de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Tsjechische premier Petr Fiala en de Sloveense regeringsleider Janez Jansa, zo is te zien op beelden die zijn vrijgegeven door het kantoor van Zelenski.

Morawiecki liet bij aankomst in Kiev op Twitter weten: "Hier, in het door oorlog verscheurde Kiev, wordt geschiedenis geschreven." De Poolse regeringsleider plaatste ook foto's waarop hij te zien was met de Poolse ex-premier Jaroslaw Kaczynski, Fiala en Jansa. Ze zaten aan een tafel met een kaart van Oekraïne. "De EU steunt Oekraïne, dat op de hulp van zijn vrienden kan rekenen - we hebben deze boodschap vandaag naar Kiev gebracht", schreef Morawiecki.

De Oekraïense premier Denis Sjmyhal prees de moed van zijn collega's om naar Kiev te komen. "De moed van de echte vrienden van Oekraïne", schreef hij op Twitter.

De politici reisden af naar Kiev om met Zelenski en Sjmyhal te spreken. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen.

Terug naar boven