r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU legt sancties op aan 22 Belarussische defensiekopstukken

woensdag 2 maart 2022, 17:39
gewijzigd
Helikopter op het vliegveld met 2 piloten die een brancard dragen
Bron: European Defence Agency - flickr

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie straft 22 hoge militaire functionarissen in Belarus voor hun rol in de Russische invasie van Oekraïne, blijkt uit het officiële Publicatieblad van de EU. Het gaat onder anderen om drie adjunct-ministers van Defensie en vier onderbevelhebbers van de Belarussische luchtmacht en luchtverdedigingstroepen.

De 22 mensen nemen volgens de EU allen "als hooggeplaatst lid van de Belarussische strijdkrachten deel aan de acties van Belarus ter ondersteuning van de Russische agressie tegen Oekraïne." Belarus grenst in het zuiden aan Oekraïne en in het oosten aan Rusland. Het land staat Rusland toe zijn grondgebied te gebruiken om oorlog in Oekraïne te voeren. De EU beschouwt het regime van president Alexandr Loekasjenko als mede-agressor.

Belarus laat de Russen ballistische raketten afvuren op Oekraïne, militaire vliegtuigen via zijn luchtruim naar Oekraïne vliegen en militair personeel, zware wapens en tanks via de weg en over het spoor naar Oekraïne gaan, licht de EU toe. Ook voorzien de Belarussen in faciliteiten waar Russische militaire vliegtuigen kunnen bijtanken en waar de Russen hun wapens en andere militaire uitrusting kunnen opslaan.

De eventuele banktegoeden van de 22 functionarissen in de EU worden bevroren en ze mogen de EU niet meer in.

De EU bereidt ook maatregelen tegen Belarus voor die de economie moeten treffen. Volgens EU-bronnen mag Belarus, zodra de maatregelen van kracht worden, onder meer geen hout, cement, potas (een meststof waarvan Belarus een groot producent is), staal en ijzer meer naar de EU uitvoeren. Ook komt er een verbod op de handel in geavanceerde technologie, waaronder sensoren, lasers en elektronica.

De regering van Belarus heeft al langer te maken met EU-sancties vanwege de volgens Brussel oneerlijk verlopen presidentsverkiezing in 2020 en de daarop volgende onderdrukking van opposanten, die massaal in de gevangenis worden gestopt.

Terug naar boven