r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Voorzitter Europese Raad Michel stelt internationale donorconferentie Oekraïne voor

woensdag 16 februari 2022, 13:12
Charles Michel- Ngozi Okonjo-Iweala (WTO)
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Internationale geldschieters zouden meer kunnen doen om Oekraïne te helpen. De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, Charles Michel, stelt daarom voor een donorconferentie voor het land te organiseren. "Ik denk dat we verder moeten gaan dan de 1,2 miljard euro die de EU heeft toegezegd", zei hij in het Europees Parlement.

De internationale steun moet Oekraïne economisch en financieel stabieler maken, aldus Michel. Door de dreiging van een Russische inval is veel kapitaal het land uitgestroomd en door de onzekere situatie wordt het steeds moeilijker en duurder voor Oekraïne om geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten. Het land dreigt daardoor in geldnood te raken.

Het Europees Parlement stemde deze week in met een "acute steunmaatregel" van 1,2 miljard euro voor Oekraïne, nadat de 27 lidstaten al hun fiat hadden gegeven. Het gaat om een gunstige noodlening die in twee keer zal worden uitgekeerd. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet het land verder werken aan hervorming van het rechtssysteem en aan anticorruptiemaatregelen.

Volgens Michel moet ook een internationale donorconferentie voor Oekraïne dienen "ter ondersteuning van de economie en een hervormingsagenda, wat belangrijk is voor dit land".

Terug naar boven