r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement schrapt onschendbaarheid oud-kopstuk Duitse AfD

dinsdag 15 februari 2022, 12:21
Europees Parlement overzichtsfoto
Bron: The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van het voormalige kopstuk Jörg Meuthen van de uiterst rechtse Duitse oppositiepartij AfD. Het afnemen van Meuthens immuniteit maakt de weg vrij voor een strafrechtelijk onderzoek naar zijn rol rond vermeende illegale giften tijdens verkiezingscampagnes.

De 60-jarige econoom was vanaf juli 2015 een van de voorzitters van de AfD, maar verliet de partij eind januari van dit jaar omdat die volgens hem te veel naar extreemrechts afdrijft. Sinds eind 2017 was hij lid van het EU-parlement en topkandidaat voor zijn partij bij de Europese verkiezingen van 2019. Volgens eigen zeggen probeerde hij de AfD naar het midden te bewegen.

Meuthen moet zich verantwoorden voor de zogenoemde AfD-donatieaffaire tijdens verkiezingscampagnes. Hij erkent dat hij in 2016 voor 90.000 euro steun kreeg van een Zwitsers reclamebureau, hoewel partijdonaties van meer dan 1000 euro uit niet-EU-landen in Duitsland verboden zijn. Maar volgens de politicus was het allemaal legaal. Het ging niet om een donatie, maar om diensten zoals het maken van flyers en posters, aldus Meuthen tegen Duitse media. En ook met de financiering daarvan zou niets mis zijn geweest.

Delen

Terug naar boven