r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-landen willen geen extra eisen meer stellen bij coronareispas

dinsdag 25 januari 2022, 13:15
Vliegtuig op de luchthaven
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen willen vanaf komende maand geen extra test of quarantaine vragen van reizigers met een Europese coronareispas. Ook bijvoorbeeld Oostenrijk en Italië, die tot dusver aanvullende eisen stelden, hebben daarmee ingestemd.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie hamert Brussel erop dat de lidstaten hun reisregels op elkaar moeten afstemmen, maar de praktijk is weerbarstig. Toen de omikronvariant zich eind vorig jaar aandiende gingen meerdere EU-landen opnieuw hun eigen weg. Sinds er overeenstemming is over wanneer een boosterprik nodig is om de QR-code van het Europese coronacertificaat te kunnen blijven gebruiken, en sinds omikron minder gevaarlijk lijkt dan gevreesd, zien lidstaten minder noodzaak strengere regels aan te houden.

De Europese Commissie twijfelt er niet aan dat de reisregels nu weer gelijk worden getrokken. "Het minste wat we kunnen verwachten is dat de lidstaten de aanbeveling nu ook gaan uitvoeren", zegt een woordvoerder. Hij wijst er wel op dat landen nog eigen regels kunnen maken over bijvoorbeeld de toegang tot de horeca of het openbaar vervoer.

Terug naar boven