r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Der Spiegel: NAVO plant verdere versterking aan oostflank

zaterdag 18 december 2021, 18:53

BERLIJN (ANP) - De NAVO zou er goed aan doen militairen te sturen naar Bulgarije en Roemenië in reactie op de Russische troepenopbouw langs de Oekraïense grens, vindt de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO in Europa. De Amerikaanse generaal en NAVO-opperbevelhebber Tod Wolters heeft dat volgens het Duitse blad Der Spiegel in een vertrouwelijk overleg voorgelegd aan de leden van het bondgenootschap.

Het zou gaan om ruim 1500 militairen, die als bruggenhoofd kunnen dienen als er een conflict losbarst, maar ook rugdekking bieden aan de twee Oost-Europese landen. Als de alliantie hiermee instemt zal dat ongetwijfeld slecht vallen in Moskou, dat met name de VS afgelopen week opriep niet dichterbij te komen en "veiligheidsgaranties" af te geven.

Generaal Wolters pleit volgens Der Spiegel voor een uitbreiding van de NAVO-operatie Enhanced Forward Presence, die actief is in Polen en de drie Baltische landen. Bulgarije en Roemenië, die bondgenoten eerder hebben opgeroepen militairen te sturen, zouden dan aan deze operatie worden toegevoegd. Nederland zit sinds 2017 met enkele honderden militairen in Litouwen.

De NAVO wilde niet reageren op het artikel. NAVO-baas Jens Stoltenberg zei onlangs wel dat de alliantie permanent bezig is te kijken of ergens nieuwe inzet nodig is, ook in het zuidoosten van Europa. "Omdat we er zeker van moeten zijn dat we onze bondgenoten altijd kunnen beschermen en verdedigen tegen elke dreiging."

De Russische troepenopbouw met een kleine 100.000 militairen langs de grens met Oekraïne voedt speculaties over een eventuele invasie. Het Kremlin ontkent met klem dat daar plannen voor zijn. Het zegt juist bezorgd te zijn over de groeiende band tussen buurland Oekraïne en NAVO-landen. Moskou eist dan ook dat het bondgenootschap keiharde garanties geeft dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO.

Delen

Terug naar boven