r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britten stellen grenscontroles Noord-Ierse goederen opnieuw uit

woensdag 15 december 2021, 13:57

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wacht langer met het invoeren van grenscontroles op goederen die vanaf het Ierse eiland Groot-Brittannië binnenkomen. Die controles zouden eigenlijk op 1 januari ingaan, maar brexitminister David Frost wil ze nu uitstellen. Dat zou onderhandelingen met de Europese Unie over het Noord-Ierse hoofdpijndossier gemakkelijker maken.

Het Verenigd Koninkrijk verliet begin 2021 de EU, maar het Noord-Ierse deel blijft volgens brexitafspraken nog wel onderdeel van de Europese interne markt. Dit om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen, om het vredesakkoord uit 1998 tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken niet in gevaar te brengen.

Door die aparte status moeten alle goederen die vanaf het Britse eiland Noord-Ierland binnenkomen aan regels van de EU voldoen, wat betekent dat douaniers deze handelsstromen moeten controleren. Maar andersom moeten de Britten ook producten uit Noord-Ierland controleren. De invoering van deze Britse grenscontroles is al twee keer eerder uitgesteld en nu dus opnieuw.

Londen vindt de brexitafspraken over Noord-Ierland onwerkbaar, dus wil hier opnieuw over onderhandelen met de Europese Unie. Zolang die gesprekken lopen zullen de Britse grenscontroles worden uitgesteld, laat Frost aan parlementariërs weten.

Terug naar boven