r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse vissers protesteren tegen Brits besluit visvergunningen

zondag 12 december 2021, 10:42

BOULOGNE-SUR-MER (ANP/AFP) - Vissers in Noord-Frankrijk hebben gezegd dat ze gaan protesteren omdat ze meer visvergunningen willen van het Verenigd Koninkrijk. De protesten zijn volgens een verklaring van de vissers gericht op de Britse import. Mogelijk gaan ze met boten Franse havens blokkeren zodat schepen niet meer het Kanaal kunnen oversteken.

Het Verenigd Koninkrijk maakte zaterdag na overleg met de Europese Unie bekend dat er 23 nieuwe vergunningen zijn uitgegeven aan Franse vissers. Dat is volgens die vissers veel te weinig, zij willen nog tachtig erbij. "Wij hebben ons geërgerd aan het nieuws over de 23 vergunningen en we voelen ons verraden door de Europese Commissie, die juridische stappen kan zetten tegen de Britten."

"De demonstraties zijn in lijn met de blokkades van havens in Bretagne, Normandië en het noorden van Frankrijk op 26 november", aldus de vissers in de verklaring. Toen werden meerdere havens korte tijd geblokkeerd door trawlers en hielden vrachtwagens het treinverkeer via de tunnel door het Kanaal op.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben al langer een conflict over de visvergunningen. Frankrijk vindt dat de Britten meer vergunningen moeten uitgeven om te mogen vissen in Britse wateren. De Britten zeggen dat veel aanvragen niet voldoen aan de gestelde normen.

Terug naar boven