r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk zegt te vechten voor iedere Britse visvergunning

donderdag 9 december 2021, 13:11

PARIJS (ANP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk liggen een dag voor een Europese deadline nog steeds met elkaar overhoop over visserij. De Franse autoriteiten zeggen dat de Britten nog bijna honderd vergunningen moeten goedkeuren voor Franse vissers die in Britse wateren willen werken.

De landen ruziën over visserij nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Londen en Brussel hebben een systeem bedacht waarbij vergunningen worden verleend aan vissers die in elkaars wateren willen vissen, maar de invoering verloopt moeizaam.

De Fransen vinden dat het Verenigd Koninkrijk te weinig vergunningen verleent, terwijl de Britten betogen dat soms niet de juiste documentatie wordt aangeleverd. De Franse minister Annick Girardin zei donderdag dat haar land zal strijden voor iedere visvergunning.

De ruzie liep eerder al hoog op. De Franse autoriteiten hebben gedreigd met handelsmaatregelen en namen eerder dit jaar enige tijd een Britse vissersboot in beslag. Ook hebben boze Franse vissers blokkades opgeworpen om de handel tussen de landen te verstoren.

De Europese Commissie heeft de Britten een deadline gesteld op 10 december. Dan moeten de Britten tegemoet zijn gekomen aan de zorgen van lidstaten over visvergunningen.

Terug naar boven