r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Debat: 'De toekomst van Europa: welke rol speelt het nationale parlement?', Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 november 2021
plaats Den Haag, Online

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland, in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Logo Conferentie over de Toekomst van Europa
Bron: Conferentie over de Toekomst van Europa

Bij de Conferentie over de Toekomst van Europa kunnen burgers uit alle lidstaten meepraten over de toekomst van Europa. Zo ook over de toekomst van de Europese democratie. Welke bevoegdheden moet de Europese Unie hebben? Wie neemt de besluiten en hoe worden die democratisch gecontroleerd?

Wanneer we kijken naar ons eigen land, zijn de Nederlandse en Europese politiek veel meer met elkaar verweven dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. Zo kan de Europese Unie ingrijpen wanneer lidstaten niet voldoen aan de Europese waarden, maar dit geldt ook andersom.

Inmiddels worden meer dan de helft van onze nieuwe wetten en de Nederlandse geopolitieke positie grotendeels bepaald door het Europees beleid. Dit wordt echter niet zomaar door de Europese Unie opgelegd. Gekozen Nederlandse vertegenwoordigers beslissen mee over Europese wetgeving en kunnen indien gewenst zelfs radicaal ingrijpen.

Om optimaal van deze mogelijkheden gebruik te maken, is het belangrijk dat nationale politici voldoende op de hoogte zijn van wat er in de Europese Unie speelt. Zijn er voldoende middelen voor nationale parlementen om Europees beleid te beïnvloeden? Is het proces van de totstandkoming en implementatie van Europees voldoende transparant? Is er sprake van concurrentie tussen de Europese Unie en nationale parlementen, of juist van samenwerking? En wat kunnen we leren van de manier waarop andere landen het contact tussen hun Europese en nationale parlementariërs organiseren? Op deze vragen zal tijdens het debat van maandag 29 november 2021 dieper worden ingegaan.

De inleiding van het debat zal worden verzorgd door lector Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool Mendeltje van Keulen. Het panel bestaat verder uit Follow the Money-journalist Peter Teffer, PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten en staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State Kathalijne Buitenweg. De moderator van het debat is Stéphane Alonso.

Inhoud

1.

Aanmelding

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

Naast de livestream zijn er ook plekken in de zaal beschikbaar. In verband met de maatregelen van de overheid zal u bij de ingang van Nieuwspoort gevraagd worden om uw coronatoegangsbewijs te laten zien. Als u zich heeft aangemeld om in de zaal aanwezig te zijn ontvangt u uiterlijk vrijdag 26 november bericht of u een plek toebedeeld hebt gekregen.

Als u de optie 'Ja, ik wil fysiek bij het debat aanwezig zijn en wacht bevestiging hiervan af' aangevinkt heeft en toch verhinderd bent, wilt u dat dan doorgeven via evenementen@montesquieu-instituut.nl?

2.

Praktische informatie

Datum: maandag 29 november 2021 van 19.15 tot ca. 20.45 uur

Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het debat op deze pagina.

3.

Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Dit evenement wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en vindt plaats in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

De Conferentie over de Toekomst van Europa is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies, waar mensen uit heel Europa hun ideeën kunnen delen over verschillende thema's, zoals het klimaat en de Europese democratie. De conferentie wordt georganiseerd door middel van Europese burgerpanels en plenaire vergaderingen. Wil jij ook jouw ideeën over Europa delen? Dit kan op het digitale platform!

 
 
Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
Bron: Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Terug naar boven