r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie keurt veldsprinkhaan goed als voedingsmiddel in EU

vrijdag 12 november 2021, 16:27
Veldsprinkhaan
Bron: Hennie Cuper/Flickr

BRUSSEL (ANP) - Na meelwormen kunnen inwoners van de Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel zetten. De Europese Commissie keurt de Europese veldsprinkhaan goed om als voedingsmiddel te dienen. Een Nederlands bedrijf had daarom gevraagd.

De sprinkhaan mag straks vermalen worden verkocht, maar ook in zijn geheel bevroren of gedroogd. Dan moeten de pootjes en vleugels er wel af, om niet te veel te vragen van de spijsvertering. Het insect kan als tussendoortje worden gegeten, maar ook als ingrediënt voor andere etenswaren dienen. De sprinkhaan is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.

Insecten worden elders in de wereld al veel gegeten, maar in Europa werd tot voor kort hooguit een enkele soort soms aan dieren gevoerd. Daar kwam verandering in met de gele meelworm, die sinds een paar maanden in de EU op het menu mag. Waarschijnlijk wordt ook de huiskrekel binnenkort goedgekeurd.

De komende jaren moeten insecten vaker op ons bord belanden, vindt ook Nederland. Ze trekken een veel minder zware wissel op milieu en klimaat dan bijvoorbeeld vleesrunderen.

Terug naar boven