r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen dreigt EU-bijdrage niet te betalen wegens dispuut rechters

dinsdag 9 november 2021, 7:20
EU and Polish flags
Bron: European Commission

WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De Poolse regering dreigt z'n EU-bijdrage niet te betalen als vergelding voor het uitblijven van 36 miljard euro aan Europese coronasteun. Het land beschuldigt de Europese Commissie ervan te kwader trouw te handelen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde vorige maand aan de coronasteun niet aan Polen uit te betalen vanwege het tuchtsysteem voor rechters dat het land instelde. Polen voerde nieuwe toezichtregels in voor rechters, die nu kunnen worden geschorst, overgeplaatst of op andere manieren gestraft door een tuchtcollege dat aan de leiband van de regering zou lopen. Von der Leyen maakte duidelijk dat de coronasteun alleen uitbetaald zou worden als Polen het tuchtsysteem laat vallen.

De Poolse onderminister voor justitie Sebastian Kaleta zegt dat de overheid niet de bevoegdheid heeft geschorste rechters opnieuw aan te stellen. "In elk land zijn rechters rechters en politici politici. Ik zie geen reden dat systeem te veranderen omdat we afgeperst worden door de Europese Commissie", zegt hij.

"Als de situatie escaleert en Polen geen steun ontvangt, zullen we kijken naar manier om ons verlies te compenseren", zegt Kaleta. "Nu al wordt de mogelijkheid om onze lidmaatschapsgelden niet te betalen besproken."

Als reactie op het Poolse dreigement heeft de EU laten weten normale uitkeringen van het Europese budget naar Polen, die losstaan van de coronasteun, niet te betalen als Polen z'n lidmaatschapsgelden niet afdraagt. Polen ontvangt meer geld van de EU dan het aan de Unie afdraagt.

Terug naar boven