r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland en vier andere EU-landen willen flitsmacht afstoffen

donderdag 21 oktober 2021, 11:41
Twee Europese tanks rijden op een bospad

BRUSSEL (ANP) - Nederland, Duitsland en drie andere EU-landen willen het makkelijker maken om de nog altijd ongebruikte 'flitsmacht' van de Europese Unie in te zetten. De in chaos uitgemonde aftocht uit Afghanistan heeft de noodzaak van zo'n troepenmacht die snel kan ingrijpen nog eens onderstreept, vinden ze.

De EU heeft al twee zogeheten battlegroups van samen drieduizend man. Maar die zijn nog nooit aan het werk gezet vanwege onenigheid over de inzet en de kosten. EU-buitenlandchef Josep Borrell stelde daarom voor een nieuwe snelle interventiemacht op te tuigen. Nederland, Duitsland, Portugal, Finland en Slovenië denken dat de battlegroups erin kunnen voorzien, mits ze worden afgestoft en versterkt.

De militairen die de EU-landen afvaardigen naar de battlegroups moeten daar niet een halfjaar, maar een jaar dienen, vinden de vijf volgens het ministerie van Defensie. De battlegroups moeten zo minder een duiventil worden. Ook moeten de eenheden mogelijke missies gaan uitdenken en vaker gaan oefenen.

Terug naar boven