r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en China willen snel een top beleggen

vrijdag 15 oktober 2021, 17:18
Xi Jinping
Bron: Prime Minister's Office, Government of India

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de Europese Unie en China willen snel weer een gezamenlijke top beleggen. De twee economische grootmachten, die de afgelopen tijd meermaals onvriendelijkheden uitwisselden, hebben elkaar al jaren niet op zo'n hoog niveau ontmoet.

De Chinese president Xi Jinping en de voorzitter van de EU-regeringsleiders, Charles Michel, hebben met elkaar gebeld en afgesproken elkaar te treffen, zegt een hoge EU-bron. Hij noemde nog geen datum. Later willen Xi en Michel ook eens bijeenkomen met de regeringsleiders van alle 27 EU-landen.

De EU en China sloten vorig jaar nog een belangrijke overeenkomst over wederzijdse handel en toegang voor elkaars bedrijven. Maar die belandde in de ijskast toen de EU China strafmaatregelen oplegde voor het onderdrukken van een islamitische minderheid en Beijing prompt terugsloeg met sancties voor onder anderen EU-ambassadeurs en Europarlementariërs.

Brussel zag China voorheen vooral als handelspartner, maar tegenwoordig ook meer en meer als concurrent en ideologische tegenstander. Dat gebeurt ook onder druk van de Verenigde Staten, die China als voornaamste rivaal zijn gaan beschouwen en de confrontatie aangaan.

Sinds Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in 2019 aantraden, kwam het nog niet van een top met Xi. Onder meer de coronacrisis kwam ertussen.

Terug naar boven