r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bijval van Charles Michel voor Rutte in twitterruzie met premier Slovenië

vrijdag 15 oktober 2021, 0:31
Special meeting of the European Council - July 2019
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Ook de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie mengt zich in de ruzie tussen demissionair premier Mark Rutte en zijn Sloveense collega. Charles Michel hekelt net als Rutte de aanval van premier Janez Janša op Europarlementariërs en maant meteen tot "wederzijds respect" tussen de EU-leiders.

De harde aanvaring tussen Rutte en Janša donderdag, waarbij de Sloveense ambassadeur in Den Haag op het matje moest komen, was al ongebruikelijk. Dat Michel zich over de kwestie uitspreekt is al even zeldzaam. Michel ontvangt Rutte, Janša en de andere regeringsleiders van de EU volgende week in Brussel voor een Europese top.

Janša wekte de woede van Rutte en de voorzitter van het Europees Parlement met een tweet waarin D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld en een aantal collega's werden afgeschilderd als pion in een linkse samenzwering. Rutte noemde dat "totaal ongepast en smakeloos", waarna Janša de Nederlandse premier opriep zich "met zijn eigen zaken" te bemoeien.

"Leden van het Europees Parlement moeten vrij van iedere druk hun werk kunnen doen", twittert Michel. "Wederzijds respect" tussen de EU-instellingen en de EU-leiders is "de enige weg vooruit".

Delen

Terug naar boven