r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Traagste groei bedrijvigheid industrie eurozone sinds februari

vrijdag 1 oktober 2021, 11:19

LONDEN (ANP) - De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is in september minder sterk gegroeid dan in augustus. Het groeitempo ligt nu op het laagste niveau sinds februari, aldus de Britse marktonderzoeker Markit op basis van definitieve cijfers. Volgens Markit was er minder sterke groei van de orderontvangst en remmen ook de tekorten aan materialen en de lange levertijden de bedrijvigheid.

De inkoopmanagersindex van Markit, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte in september naar een stand van 58,6, van 61,4 in augustus. Daarmee viel de index ook wat lager uit dan in een voorlopige raming was gemeld. Bij een stand van 50 of meer wijst de index op groei van de industriële activiteit, daaronder op krimp.

"Hoewel de industrie in de eurozone in september in een robuust tempo bleef groeien, zwakte de groei wel duidelijk af nu producenten steeds meer tegenwind ondervinden door toeleveringsproblemen", aldus Markit-hoofdeconoom Chris Williamson in een commentaar. Volgens hem zijn zulke vertragingen en tekorten in bijna een kwart eeuw niet voorgekomen en is er weinig zicht op snelle verbetering.

In Nederland is de groei van de industriële bedrijvigheid in september ook vertraagd, na de recordgroei eerder dit jaar, zo werd bekendgemaakt door de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

Terug naar boven