r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Paus roept Hongaren op tot openheid na ontmoeting met Orbán

zondag 12 september 2021, 14:09
Viktor Orbán
Bron: The Council of the European Union

BOEDAPEST (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft Hongaren tijdens zijn bliksembezoek aan Boedapest opgeroepen tot openheid. Hij zei tijdens een mis dat het land zijn christelijke wortels kan behouden terwijl het zich openstelt voor en rekening houdt met degenen die hulp nodig hebben, een uitspraak die niet strookt met de denkbeelden van premier Viktor Orbán.

De mis in het centrum van Boedapest werd bijgewoond door tienduizenden gelovigen. De paus gebruikte het beeld van een kruis om aan te geven dat iets dat zo diepgeworteld is als religie een gastvrije houding niet uitsluit. "Het kruis, geplant in de grond, nodigt ons niet alleen uit om goed geworteld te zijn, het heft ook zijn armen op en strekt zijn armen naar iedereen uit."

De paus had eerder achter gesloten deuren een gesprek met Orbán. De ontmoeting werd door het Vaticaan als "hartelijk" omschreven. Van de twee is bekend dat ze niet op één lijn liggen. De premier ziet zichzelf met zijn anti-migratiebeleid en kritiek op de islam als een verdediger van christelijk Europa, terwijl de paus oproept tot steun aan mensen van verschillende religies die oorlog en armoede ontvluchten. De paus heeft daarnaast herhaaldelijk kritiek geuit op landen met een nationalistische en populistische politiek, waar ook Hongarije onder valt.

Dat het bezoek aan Boedapest maar zeven uur duurt, wat korter is dan gebruikelijk, wordt door een Orbán-gezinde televisiezender gezien als een manier om de premier "te vernederen". Na Hongarije reist de paus door naar Slowakije, waar hij ruim twee dagen zal blijven.

Het is niet een officieel pauselijk bezoek. Het hoofd van de katholieke kerk is in Boedapest om een religieus congres met een mis af te sluiten. In tegenstelling tot andere bezoeken werd de ontmoeting met Orbán voorafgaand aan hun gesprek niet live op televisie uitgezonden. Ook werd er geen fotomoment gehouden, hoewel Orbán op Facebook wel een foto deelde waarop hij de hand van de paus schudt. "Ik vroeg paus Franciscus om het christelijke Hongarije niet te laten vergaan", staat in het bijschrift.

Terug naar boven