r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dinsdag spoedberaad EU-ministers van Buitenlandse Zaken over Afghanistan

dinsdag 17 augustus 2021, 12:28
gewijzigd
Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken houden dinsdagmiddag spoedberaad over Afghanistan. EU-buitenlandchef Josep Borrell, die de vergadering zal voorzitten, heeft daartoe besloten "volgend op de laatste ontwikkelingen in Afghanistan", twittert hij. "Na intens contact met partners de afgelopen dagen en uren."

De speciale vergadering van minister Sigrid Kaag en haar collega's "voor een eerste evaluatie" van de gebeurtenissen vindt digitaal plaats, aldus Borrell. De ministers spreken elkaar vanaf 16.00 uur. Een gezamenlijke verklaring over Afghanistan van de Verenigde Staten en meer dan zestig andere landen kreeg maandagochtend niet de steun van alle EU-lidstaten. Hongarije en Bulgarije deden niet mee.

"Afghanistan staat op een keerpunt", stelt Borrell. "De veiligheid en het welzijn van de bevolking en de internationale veiligheid staan op het spel."

Ook de NAVO-landen hebben spoedoverleg belegd over de snelle machtsgreep door de Taliban. De ambassadeurs van de lidstaten van het bondgenootschap spreken elkaar eveneens dinsdag. NAVO-chef Jens Stoltenberg houdt 's middags een persconferentie.

Terug naar boven