r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU houdt crisisoverleg over migratie aan grens Litouwen-Belarus

zaterdag 7 augustus 2021, 12:30
controlekamer voor grensbewaking
Bron: Copyright Frontex

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De EU-ministers van Binnenlandse Zaken houden op 18 augustus crisisoverleg over de vele migranten die proberen om vanuit Belarus illegaal de grens met Litouwen over te komen. Volgens de EU wil Belarus met de migranten, voornamelijk Irakezen en Afghanen, Europa onder druk zetten om de sancties tegen het land te laten vallen.

Aan het video-overleg nemen ook vertegenwoordigers van het grensagentschap Frontex, politiedienst Europol en het asielagentschap van de EU deel, aldus de Sloveense regering vrijdag. Slovenië is momenteel voorzitter van de EU. Volgens een woordvoerder van de regering kampt de EU "met een ernstige veiligheidsbedreiging" en gebruikt Belarus illegale migratie als een wapen.

In juli riep Litouwen de noodtoestand uit wegens de plotseling toegenomen instroom van migranten vanuit Belarus. Volgens Litouwse politici zou het aantal vluchten tussen Belarus en Afghanistan zijn opgevoerd, met als doel meer migranten naar Litouwen te sturen. Litouwen bouwt aan een grensmuur en Frontex heeft zijn aanwezigheid aan de Litouws-Belarussische grens verdubbeld. Ook overlegde Brussel deze week met de Iraakse regering over de mogelijkheid om vluchten tussen Bagdad en Minsk te schrappen.

Terug naar boven