r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders hekelen wraakactie Belarus met migranten als pionnen

donderdag 24 juni 2021, 21:19
Kinderen in vluchtelingenkamp Turkije
Bron: © European Union, 2017

BRUSSEL (ANP) - Migranten mogen niet worden ingezet voor politieke doeleinden, waarschuwen de EU-leiders. Ze veroordelen zulke praktijken nu Belarus Litouwen volgens dat EU-land uit wraak overspoelt met migranten. Eerder beklaagde Griekenland zich over soortgelijke acties van Turkije.

Litouwen is binnen de EU een van de voornaamste voortrekkers van stevig optreden tegen het buurland, waar president Aleksandr Loekasjenko met ijzeren vuist regeert. Tal van Belarussische dissidenten hebben in Vilnius een veilig heenkomen gezocht. Sinds Loekasjenko zich vorige zomer ten onrechte uitriep tot winnaar van de verkiezingen en de protestbeweging tegen zijn bewind met harde hand neersloeg, krijgt Litouwen meer en meer gehoor. De EU heeft afgelopen maanden tal van strafmaatregelen opgelegd.

Uit wraak zet Belarus migranten uit onder meer Irak, Iran en Syrië de Litouwse grens over, klaagt Litouwen. Minsk zou zelfs speciaal voor dat doel migranten uit Irak halen. Litouwen heeft de Europese grenswacht Frontex om hulp gevraagd en vroeg de andere EU-lidstaten om steun.

Het land krijgt morele bijval van de EU-leiders. Die "veroordelen en verwerpen" op de EU-top in Brussel "iedere poging van landen buiten de EU om migranten te gebruiken voor politieke doeleinden".

Terug naar boven