r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Banken profiteren langer van soepelere kapitaalvereisten ECB

vrijdag 18 juni 2021, 14:55
PEC in video conference with Interinstitutional Actors
Bron: The Council of the European Union

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een tijdens de coronacrisis ingevoerde versoepeling van kapitaalvereisten voor banken, met negen maanden verlengd. Met de minder strenge eis wilde de ECB ervoor zorgen dat banken tijdens de economische crisis genoeg geld zouden uitlenen aan huishoudens en bedrijven.

Een van die versoepelingen was dat banken die bij de ECB deposito's hebben gestald, deze niet hoeven mee te tellen als ze de verhouding tussen uitgeleend geld en hun eigen vermogen moeten berekenen. Daardoor staan banken op papier sterker, waardoor ze in principe goedkoper uit zijn bij het verstrekken van nieuw krediet.

Aanvankelijk zou de tijdelijke versoepeling op 27 juni stoppen, maar de ECB vindt dat de huidige situatie om een verlenging tot in 2022 vraagt. Daarmee vaart de centrale bank voor de eurolanden een andere koers dan centrale banken in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Zwitserland. Die laten de soepelere regels voor schuldratio's zoals gepland wel dit jaar eindigen.

Terug naar boven