r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije

woensdag 19 mei 2021, 8:18
Viktor Orban staat de pers te woord
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Bijna de hele Europese Unie dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israël en Hamas. Nederland en 25 andere EU-landen pleiten daarvoor, net als inmiddels ook onder meer de Verenigde Staten. Maar door verzet van Hongarije is de EU niet eensgezind.

"Er moet nu allereerst een eind komen aan al het geweld", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell namens 26 lidstaten. Hij veroordeelde opnieuw de aanvallen op burgers in Israël door Hamas, de beweging die in de Gazastrook de baas is. Israël heeft het recht zich te verdedigen, herhaalde Borrell, maar moet dat wel proportioneel doen en binnen de kaders van het internationaal recht. Dat "uitgebalanceerde" oordeel was Hongarije niet Israël-vriendelijk genoeg, zeggen EU-bronnen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betreurt de verdeeldheid, maar zegt zijn "zegeningen" te tellen. Hij is blij dat zijn EU-collega's snel bijeen zijn gekomen en dat Borrell een verklaring heeft afgelegd die hij "volledig" steunt.

Borrell sprak zijn onbegrip uit over de opstelling van Hongarije. Hij noemde dat land, dat onlangs ook een veroordeling van China blokkeerde, met naam en toenaam, terwijl dwarsliggers doorgaans niet publiekelijk worden aangewezen. De hoge buitenlandvertegenwoordiger vindt het "moeilijk om te begrijpen hoe je dit niet kunt steunen". Hij bracht nog eens in herinnering dat alle EU-landen zich hebben verplicht om zich in te spannen voor een eensgezind buitenlandbeleid.

Israël en de Palestijnen moeten niet alleen "onmiddellijk" een wapenstilstand overeenkomen, maar die ook in acht nemen, zei Borrell. Een bestand moet burgers beschermen en ervoor zorgen dat hulpverleners in Gaza hun werk kunnen doen. Hij noemde het hoge aantal burgerslachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen, van de afgelopen dagen "onaanvaardbaar". Het leeuwendeel van die slachtoffers viel in de Gazastrook.

De hoogste diplomaat van de EU herhaalde ook dat het belangrijk is dat Palestijnen niet meer door Israëlische kolonisten uit hun huizen worden gezet. Dat was ditmaal de vonk in het kruitvat. Hij verwees naar de afwijzing door de EU van de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De nieuwe speciale vredesgezant van de EU, de Nederlander Sven Koopmans, wordt zo snel mogelijk naar de regio gestuurd. Het voormalige VVD-Kamerlid moet onder andere met mogelijke bemiddelaars als buurlanden Egypte en Jordanië gaan overleggen.

Delen

Terug naar boven