r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tegenstanders handel met illegale nederzetting winnen bij EU-hof

woensdag 12 mei 2021, 12:46
Beeld vrouwe Justitia
Bron: AJEL

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie heeft een verzoek van een aantal burgers om de handel met illegale nederzettingen in bijvoorbeeld Palestijns gebied tegen te gaan, te gemakkelijk naast zich neergelegd. De commissie moet beter uitleggen waarom zij niet in actie wil komen, vindt de Europese rechter.

De commissie wees het zogeheten burgerinitiatief, bedoeld tegen bijvoorbeeld de import van producten van Israëlische kolonisten, bijna twee jaar geleden af. De initiatiefnemers vroegen haar om regels te stellen voor het buitenlandbeleid, stelde de commissie, en daar gaat zij niet over.

Maar de commissie gaat wél over handel, merkt het Gerecht van de Europese Unie op, en heeft niet duidelijk gemaakt waarom ze die bevoegdheden niet kan gebruiken. De mensen achter het burgerinitiatief hadden nog wel uitdrukkelijk geopperd om het over die boeg te gooien.

Als het dagelijks bestuur van de Europese Unie een burgerinitiatief terzijde wil leggen, moeten de initiatiefnemers wel kunnen begrijpen waarom, stellen de rechters in Luxemburg, die onderdeel uitmaken van het Europees Hof van Justitie. Dan kunnen zij hun verzoek desgewenst zo veranderen dat het wel een kans maakt.

Terug naar boven