r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'EU ziet voorlopig af van nieuwe sancties tegen Turkije'

donderdag 18 maart 2021, 15:50
gewijzigd
Vlaggen EU en Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie houdt verdere sancties tegen kopstukken van het Turkse staatsoliebedrijf voorlopig op zak. De verstandhouding met de regering in Ankara is de laatste maanden verbeterd, zeggen EU-bronnen.

EU-landen als Griekenland, Cyprus en Frankrijk dringen al enige tijd aan op nieuwe strafmaatregelen tegen Turkije. In december, toen de betrekkingen met Ankara een dieptepunt bereikten, kregen zij gehoor bij de andere lidstaten. Turkije ging maar door met de zoektocht naar gas in betwiste wateren en bleef op ramkoers in het conflict tussen Grieks- en Turks-Cyprioten. Bovendien ruziede de Turkse president Erdogan met onder meer zijn Franse collega Macron. Er werden sancties in de steigers gezet, waarover de EU-leiders zich volgende week zouden buigen.

Maar sindsdien slaat Ankara een heel andere toon aan en voeren Griekenland en Turkije na jaren weer rechtstreeks overleg over hun meningsverschillen. Daarom gaan de plannen voor nieuwe sancties voorlopig de ijskast in, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Ook al "moet Turkije nog heel veel doen voor er weer een werkelijk positieve omgang mogelijk is", aldus een EU-bron.

Het wil ook niet zeggen dat maatregelen tegen Turkije van tafel zijn, zegt de ingewijde. Wanneer de regeringsleiders volgende week de banden met Turkije bespreken, nemen ze alle mogelijkheden door. "De maatregelen zijn niet ingetrokken. Maar de positieve agenda ligt duidelijk op tafel."

Vrijdag spreekt Erdogan de voorzitters van de raad van regeringsleiders van de EU en van de Europese Commissie. Ze maken de balans op in aanloop naar de EU-top van volgende week met demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's.

Delen

Terug naar boven