r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zo ziet de avondklok eruit in andere Europese landen

dinsdag 19 januari 2021, 10:25
coronavirussen verspreid over de wereld

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet voert deze week mogelijk een avondklok in om het aantal contactmomenten terug te dringen en zo het coronavirus in te dammen. Een aantal andere Europese landen heeft dit al gedaan, met wisselend succes.

In België is de avondklok al een lange periode van kracht. In Vlaanderen mogen mensen tussen 00.00 uur en 05.00 uur niet zonder geldige reden naar buiten. In Wallonië geldt de beperking tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Mensen die toch zomaar naar buiten gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling, kunnen een boete van 250 euro krijgen. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag ligt in België net boven de 2000 en is de afgelopen weken niet gedaald.

De Fransen hebben de strengste avondklok van Europa. Daar moeten alle mensen tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven, tenzij ze een geldige reden hebben, zoals het reizen van en naar werk. De maatregel gold eerst alleen in zwaar getroffen gebieden, maar de Franse regering was zo tevreden over de resultaten, dat het landelijk is ingevoerd. Mensen die de regels overtreden, kunnen rekenen op een boete van 135 euro. Ondanks de strenge maatregelen lukt het Frankrijk niet om het aantal nieuwe besmettingen te laten dalen.

De Duitse deelstaten hebben allemaal hun eigen regels en niet overal is een avondklok ingevoerd. De deelstaten die grenzen aan Nederland, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, hebben geen algehele avondklok. In Noordrijn-Westfalen is die alleen van kracht in zwaar getroffen gebieden. De zuidelijke deelstaat Beieren heeft strenge regels om het virus in te dammen, zo zijn daar medische mondkapjes verplicht in publieke ruimtes en geldt een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Mensen die de avondklok negeren kunnen een boete van 500 euro krijgen. Ook in Baden-Württemberg en Thüringen geldt een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur.

Ook in Tsjechië, Cyprus, Italië, Spanje, Roemenië, Letland, Luxemburg en Slovenië is een avondklok van kracht. Portugal heeft sinds vrijdag een volledige lockdown afgekondigd, daar mogen mensen de hele dag alleen met een geldige reden de straat op.

Terug naar boven