r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU zegt hulp toe aan door aardbeving getroffen Kroatië

dinsdag 29 december 2020, 13:23
Charles Michel en Andrej Plenkovic
Bron: The Council of the European Union

ZAGREB (ANP/AFP/RTR) - Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6.2 tot 6.4.

De aardbeving zou in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er in Kroatië sprake is van een "zeer ernstige situatie" .

Lokale media melden dat het epicentrum 46 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb is, bij de plaats Petrinja. Na de beving werd dinsdag nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut.

Kroatië werd maandagochtend ook opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.2. Ook daarbij was het epicentrum zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Toen werden aanvankelijk geen schade of gewonden gemeld. Momenteel zou er sprake zijn van schade, maar het is onduidelijk of die het resultaat is van de beving van maandag of die van dinsdag.

In maart was in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden.

In het naburige Slovenië is dinsdag een kerncentrale preventief buiten werking gesteld vanwege de aardbeving, meldt het Sloveens Persagentschap op Twitter.

EU-president Charles Michel heeft alle nodige hulp aan Kroatië toegezegd. "We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet. Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie."

Terug naar boven