r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britten weg uit Erasmus, werken aan eigen uitwisselingsprogramma

zaterdag 26 december 2020, 22:22

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk is van plan 100 miljoen pond (109 miljoen euro) te steken in een eigen studentenuitwisselingsprogramma nu het vanwege het vertrek uit de EU geen deel meer uitmaakt van het Europese Erasmus+-programma. De vervanger met de naam Turing moet zo’n 35.000 studenten de mogelijkheid bieden in het buitenland te studeren, meldt het Britse ministerie van Onderwijs.

De financiering voor het naar de wiskundige Alan Turing vernoemde programma is gedekt voor het studiejaar dat in september 2021 begint. Voor de jaren daarna moet nog geld worden vrijgemaakt. Onderwijsinstellingen krijgen het advies alvast te beginnen met het zoeken naar partners in andere landen.

De EU en het VK sloten afgelopen week een akkoord over hun (handels)relatie in het nieuwe jaar. "We hebben nu de kans de mogelijkheden voor studeren over de grens uit te breiden zodat meer studenten van alle achtergronden hun voordeel kunnen doen met die ervaring", zegt staatsecretaris van Onderwijs Gavin Williamson. Het Turing-programma richt zich ook op minder kansrijke studenten en op gebieden waar relatief weinig Erasmus+-deelnemers waren.

Studenten uit Noord-Ierland krijgen meer mogelijkheden dan hun Britse onderwijsgenoten uit Engeland, Schotland en Wales. De Ierse regering in Dublin maakt jaarlijks 2,1 miljoen pond vrij voor Noord-Ierse studenten om vanaf hun derde jaar toch mee te kunnen doen aan Erasmus, meldt de Ierse omroep RTE.

Vorig jaar deden 649 Noord-Ierse studenten mee. "De Ierse regering heeft een heel plechtige belofte gedaan aan Noord-Ierland dat we zelfs na de brexit manieren zouden blijven zoeken om samen te werken op het gebied van hoger onderwijs", aldus minister Simon Harris.

Terug naar boven