r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barnier: goede vooruitgang, maar laatste struikelblokken blijven

donderdag 17 december 2020, 15:22
gewijzigd
vlag Engeland wapperend

BRUSSEL (ANP) - De brexitonderhandelaars boeken "goede vooruitgang, maar de laatste struikelblokken blijven", twittert Michel Barnier nadat hij de fractieleiders van het Europees Parlement heeft bijgepraat donderdagmorgen. "We zullen alleen een akkoord ondertekenen dat de Europese belangen en principes beschermt."

Barnier en zijn Britse evenknie David Frost onderhandelen sinds zondag volgens ingewijden dag en nacht. De tijd dringt omdat de Britten op 1 januari definitief met de EU-regels breken.

Het Europees Parlement moet het akkoord goedkeuren. Er gaan doorgaans weken overheen om een vrijhandelsverdrag onder de loep te leggen. De fractieleiders hebben nu echter besloten dat een akkoord nog dit jaar wordt behandeld mits dat althans uiterlijk zondag binnen is. "We zijn bereid een extra plenaire vergadering te organiseren tegen het eind van december, indien een overeenkomst wordt bereikt voor middernacht zondag 20 december", schrijven ze in een verklaring.

Volgens de leider van de Europese christendemocraten, Manfred Weber, is dat de deadline omdat het verdrag te belangrijk is om het, zonder het gedegen te hebben beoordeeld, door het parlement heen te jagen.

Delen

Terug naar boven