r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christendemocraten Brussel blijven 'grofgebekte' Hongaar dulden

woensdag 16 december 2020, 22:13

BRUSSEL (ANP) - De christendemocraten in het Europees Parlement zetten een Hongaarse fractiegenoot die hun nazipraktijken verweet, niet uit de fractie. Wel nemen ze hem spreektijd en invloedrijke posities af.

Tamás Deutsch verzette zich, net als de Hongaarse premier en zijn partijleider Viktor Orbán, fel tegen de nieuwe EU-regels om lidstaten bij het uitkeren van EU-geld af te rekenen op hun omgang met de rechtstaat. Dat zijn fractiegenoten van de Europese Volkspartij (EVP) dat beleid steunen, doet hem denken aan de onderdrukking door de nazi's en de communisten, verklaarde hij een en andermaal. Wat fractieleider Manfred Weber over de kwestie zei, had volgens Deutsch zo uit de koker van de Gestapo kunnen komen.

Voor een dertigtal christendemocratische Europarlementariërs was de maat daarmee vol. Deutsch "radicaliseert en gaat zich verbaal te buiten", klaagden ze. Maar zij kregen hun fractie niet mee om de Europarlementariër van Orbáns Fidesz-partij, die eerder deze week uiteindelijk zijn verontschuldigingen aanbood, eruit te zetten. Die houdt het bij een lichtere straf.

De EVP zit al lange tijd in haar maag met het Hongaarse smaldeel. De EVP heeft Fidesz geschorst, maar onder anderen de Duitse christendemocraten houden een echte breuk tegen. Vorige maand stapte een andere prominente Hongaarse EVP'er op nadat hij met xtc was betrapt op een seksfeestje waar hij een loopje nam met de coronaregels.

Terug naar boven