r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pro-Europese Roemeense premier treedt af na verkiezingsnederlaag

maandag 7 december 2020, 19:31

BOEKAREST (ANP/AFP/DPA) - De Roemeense premier Orban is teruggetreden na zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen. De sociaaldemocratische oppositie (PSD) werd de grootste partij met 30 procent. De liberale partij van de pro-Europese regeringsleider kwam met 25 procent niet verder dan de tweede plaats.

De PSD had al, toen de zege zich begon af te tekenen, Orban opgeroepen te vertrekken. De vraag is of de PSD een regering mag vormen, of dat de liberalen aan de macht blijven.

President Iohannis, die geldt als uitgesproken PSD-tegenstander, heeft gezegd dat hij niet zou toestaan ​​dat de sociaaldemocraten terugkeren in een regering tijdens zijn huidige termijn, die afloopt in 2024. Iohannis mag de nieuwe premier voordragen en kan dus een andere liberaal vragen een nieuwe coalitie te vormen.

De opkomst was laag, onder meer door de coronapandemie. Ook de groeiende afkeer van de politieke elite speelde een rol. Van de 18 miljoen stemgerechtigde Roemenen kwam naar schatting hooguit een derde opdagen.

Terug naar boven