r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs willen Tamás Deutsch uit de fractie zetten

woensdag 2 december 2020, 18:35
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Een dertigtal christendemocratische Europarlementariërs wil af van een Hongaarse fractiegenoot die hun fractieleider met de Gestapo vergeleek. Ze vragen hun fractie om Tamás Deutsch van Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, uit de fractie zetten.

Deutsch verzet zich, net als Orbán, fel tegen het plan om lidstaten bij het uitkeren van EU-geld af te rekenen op hun omgang met de rechtstaat. Dat zijn fractiegenoten van de Europese Volkspartij (EVP) dat beleid steunen, doet hem denken aan de onderdrukking door de nazi's en de communisten, verklaarde hij een en andermaal.

Eens is de maat vol, schrijven de Oostenrijkse Europarlementariër Othmar Karas en 29 medestanders uit onder meer Duitsland, Polen en Ierland. Ze krijgen bijval van de vijf CDA'ers in de EVP.

Karas en co zagen al met groeiende onvrede en ongeduld toe hoe Deutsch "radicaliseerde en zich verbaal te buiten ging". Nu mag hij "niet langer de geloofwaardigheid van de EVP ondermijnen". De fractie moet zich volgende week over de uitsluiting van de Hongaar buigen. Mogelijk komt het later tot een stemming.

De EVP zit al lange tijd in haar maag met het Hongaarse smaldeel. De EVP heeft Fidesz geschorst, maar onder anderen de Duitse christendemocraten houden een echte breuk tegen. Zondag stapte een andere prominente Hongaarse EVP'er op nadat hij met xtc was betrapt op een seksfeestje. De politie was er binnengevallen na klachten over geluidsoverlast en trof er een veel grotere groep mensen aan dan volgens de Belgische coronaregels is toegestaan.

Karas heeft nog bij lange na niet genoeg steun om Deutsch eruit te zetten, maar dat zou kunnen veranderen als de top van de Europese leiders volgende week achter de rug is. Mogelijk willen EVP'ers geen olie op het vuur gooien nu de andere EU-landen proberen Hongarije en Polen over te halen hun verzet tegen de EU-begroting en het coronaherstelfonds te laten varen.

Terug naar boven