r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongaarse Europarlementariër weg na politie-inval op seksfeest

dinsdag 1 december 2020, 17:35

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariër die werd opgepakt op een seksfeestje met alleen mannen in Brussel, was de Brusselse voorman József Szájer van de Hongaarse regeringspartij Fidesz, die weinig opheeft met homorechten. Het voorval was de reden dat Szájer zondag plotseling is opgestapt, zegt hij.

De Brusselse politie viel vrijdag na klachten van buren binnen op het feest boven een kroeg in de binnenstad, omdat de aanwezigen een loopje namen met de coronamaatregelen. Zij trof volgens Belgische media een twintigtal meer of minder ontklede mannen aan. Szájer probeerde tevergeefs via de regenpijp te ontkomen, meldt de politie. Hij had xtc in zijn rugzak.

"Het spijt me diep dat ik de coronamaatregelen heb geschonden", laat Szájer weten. "Het was onverantwoordelijk van mij." Hij zal de boete betalen, schrijft hij in een verklaring, en vraagt "iedereen om dit niet op mijn vaderland of mijn politieke gemeenschap te betrekken. De misstap was strikt persoonlijk, ik ben de enige die daarvoor verantwoordelijkheid draagt."

Szájer heeft naar eigen zeggen geen idee van wie de gevonden xtc is. Hij heeft niets gebruikt, beweert hij.

Bij de ontsnappingspoging raakte Szájer waarschijnlijk gewond, meldt de politie. Zijn handen waren bebloed. Hijzelf zwijgt daarover, maar zegt wel dat de politie hem na het opmaken van proces-verbaal heeft thuisgebracht. Omdat de Hongaar geen identiteitsbewijs op zak had toen de politie daarom vroeg, zou hij hebben verteld dat hij Europarlementariër was.

De 59-jarige Szájer gold als een trouwe kompaan van de Hongaarse premier Viktor Orbán en schreef onder meer mee aan de grondwet die het huwelijk tussen man en vrouw heilig verklaart. Zijn vrouw ging tot vorig jaar over de benoeming van Hongaarse rechters en kreeg veel kritiek omdat ze Orbáns greep op de rechterlijke macht zou versterken.

Szájer zelf zat sinds 2004 in het Europees Parlement en groeide daar volgens zijn partij uit tot het bekendste Hongaarse lid. Hij biedt zijn familie, collega's en kiezers zijn verontschuldigingen aan en vraagt hun om "dertig jaar toegewijd en hard werk" mee te wegen.

Terug naar boven