r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie EU-parlement steunt benoeming Elderson in ECB

dinsdag 10 november 2020, 16:29

BRUSSEL (ANP) - De benoeming van de Nederlander Frank Elderson als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) is een stap dichterbij. De economische en monetaire commissie van het Europees Parlement geeft een positief advies. Eind deze maand stemt het voltallige parlement.

De commissie, waar onder meer Caroline Nagtegaal (VVD) en Paul Tang (PvdA) lid van zijn, stemde met 33 voor, 21 tegen en 3 onthoudingen over de beoogde benoeming per 15 december voor acht jaar. Het positieve advies is volgens ingewijden een verrassing omdat het parlement al jaren pleit voor meer vrouwen in topfuncties bij de ECB.

Elderson, nu directeur bij De Nederlandsche Bank, zei maandag op een video-hoorzitting van het parlement zich als directielid van de ECB "sterk te zullen inzetten" voor een betere man-vrouwverhouding bij de bank in Frankfurt zelf en bij de nationale toezichtautoriteiten. Verscheidene Europarlementariërs uitten hun ongenoegen over de procedure, waarbij de eurolanden geen enkele vrouw voordroegen. De keuze bestond uit slechts twee mannen. Volgens Caroline Nagtegaal (VVD) "twijfelt niemand aan uw capaciteiten" en kan Elderson "ambassadeur voor de gendergelijkheid worden", zei ze op de hoorzitting.

De 50-jarige Elderson werd, nadat minister Wopke Hoekstra hem begin september in de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) had voorgedragen, vorige maand gekozen om de Luxemburger Yves Mersch op te volgen. Ook de ECB-directie zelf staat achter de benoeming van Elderson, heeft ze laten weten.

Het ECB-bestuur bestaat nu uit een zeskoppige directie met, inclusief voorzitter Christine Lagarde, twee vrouwen plus de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden, allemaal mannen.

Het advies van het parlement is niet bindend maar het kan zich wel bemoeien met de portefeuille die Elderson krijgt. Die kwestie komt begin januari aan de orde.

Terug naar boven