r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-woordvoerder Kosovaarse rebellen naar Den Haag gestuurd

donderdag 5 november 2020, 4:25
vlag kosovo bij europees parlement

PRISTINA (ANP/AFP/DPA) - De prominente Kosovaarse politicus Jakup Krasniqi is opgepakt en wordt naar het Kosovotribunaal in Den Haag gestuurd. Hij wordt verdacht van misdrijven "die verband houden met oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid", maakt het hof bekend.

Krasniqi was voorheen een woordvoerder van het Bevrijdingsleger van Kosovo (UÇK), dat in de jaren negentig streed voor onafhankelijkheid. Tijdens dat conflict vielen duizenden doden. Het eindigde toen de NAVO ingreep en bombardementen uitvoerde op Servische doelen.

Kosovo scheidde zich uiteindelijk af van Servië. Krasniqi was daarna onder meer parlementsvoorzitter en zelfs korte tijd interim-president. Zwaarbewapende agenten van een EU-politiemacht deden in de aanloop naar de arrestatie een inval in het huis van de politicus, bij hoofdstad Pristina. Het pand is urenlang doorzocht.

Het is niet de eerste keer dat een Kosovaarse topfunctionaris zich moet verantwoorden voor het in 2015 opgerichte hof. Voormalig rebellencommandant Salih Mustafa is eerder dit jaar overgebracht naar Den Haag.

Terug naar boven