r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland waarschuwt EU-parlement voor vertraging noodfonds

vrijdag 9 oktober 2020, 14:26
gewijzigd
Medisch laboratorium
Bron: © European Union, ????

BRUSSEL (ANP) - Als het Europees Parlement het niet nog deze maand met de Europese leiders eens wordt over het coronaherstelfonds, zal dat zeker vertraging oplopen. Dan moeten door de coronacrisis zwaar getroffen landen langer op hulp wachten, waarschuwt Duitsland.

Duitsland zit dit halfjaar de EU voor en leidt daarom de onderhandelingen met het EP over de meerjarenbegroting en het herstelfonds, waarover de leiders van de lidstaten in juli een zwaarbevochten compromis bereikten. Het parlement moet zijn fiat nog geven en wil sleutelen aan dat compromis. Het eist meer geld voor bijvoorbeeld innovatie en volksgezondheid, en wil dat de geldkraan dicht kan als landen de rechtstaat niet eerbiedigen.

Donderdag brak het Europees Parlement de onderhandelingen tijdelijk af omdat de lidstaten geen concessies zouden willen doen die wat om het lijf hebben. Dat de Europarlementariërs "wegliepen" is "een verrassing" en "wat spijtig", zegt een hoge Europese diplomaat. De lidstaten meenden "een genereus aanbod" en "een grote stap in de richting van het parlement" te hebben gedaan. Duitsland heeft gewaarschuwd dat de tijd dringt voor de onderhandelaars, zegt de ingewijde.

De onderhandelingen gaan woensdag verder, laten de EP-onderhandelaars weten. Maar dan moeten de lidstaten wel met een beter aanbod komen. Volgens de hoge Europese diplomaat ligt het laatste bod, met een extraatje van 5 tot 10 miljard voor de zaken die het EP na aan het hart liggen, echter al "dicht bij waarop het parlement waarschijnlijk uit is". Hij ziet een akkoord daarom wel degelijk binnen handbereik en doet de onderbreking van de onderhandelingen af als "het gebruikelijke theater" dat bij het loven en bieden hoort.

Als het Europees Parlement akkoord gaat, moeten de lidstaten de belastingen die de EU wil gaan heffen nog voorleggen aan de nationale parlementen. Die belastingen zijn nodig om geldschieters te vinden voor het herstelfonds. Als ze er niet nog deze maand met het EP uitkomen, zou dat niet meer lukken voor het eind van het jaar, zoals de bedoeling was.

Terug naar boven