r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroep draagt DNB-directeur Elderson voor ECB voor

maandag 5 oktober 2020, 20:49
gewijzigd
ECB in Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - DNB-directeur Frank Elderson krijgt het vertrouwen van de Eurogroep om als lid van de directie tot de Europese Centrale Bank (ECB) toe te treden, heeft Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe bekendgemaakt. De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) zullen de 50-jarige toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB) als hun kandidaat voordragen aan de EU-leiders. Eldersons enige rivaal, de Sloveen Boštjan Jazbec, kreeg onvoldoende steun voor de Europese topfunctie.

"Ik ben vereerd dat de Eurogroep mijn kandidatuur voor benoeming als lid van het ECB-bestuur steunt", twitterde Elderson meteen na de bekendmaking. "Ik kijk uit naar de volgende stappen in het proces."

Minister Wopke Hoekstra sprak na afloop van de Eurogroep van "hele brede support" voor Elderson en zei dat er maar één stemronde nodig was geweest. Elderson had de steun van minstens veertien van de negentien eurolanden nodig, die samen 65 procent van het inwonerstal van de eurozone moeten vertegenwoordigen. Hoekstra prees Elderson als een "nieuw type centrale bankier, helemaal van de 21e eeuw, internationaal gewaardeerd voor zijn kennis en kunde op het gebied van digitalisering en groene financiering". Hij noemde de uitslag "niet helemaal onverwacht".

De regeringsleiders moeten een opvolger benoemen voor de Luxemburger Yves Mersch die eind dit jaar vertrekt uit de zeskoppige directie van de bank in Frankfurt onder leiding van Christine Lagarde. Volgens ingewijden is de voordracht van Elderson nog niet een gelopen race. Naar verwachting gaat het Europees Parlement dwarsliggen omdat het al jaren aandringt op meer vrouwen in het ECB-bestuur. De verhouding is nu vier mannen tegen inclusief Lagarde twee vrouwen. Het parlement kan de benoeming niet blokkeren maar heeft wel inspraak over de portefeuille die Elderson zou krijgen.

Hoekstra erkende dat het "terecht" is dat in de bankensector naar diversiteit wordt gekeken. Maar de realiteit voor het parlement is dat de lidstaten twee mannen naar voren hebben geschoven, aldus de CDA-bewindsman. "Ik hoop dat ze kunnen zien dat Frank Elderson geschikt is voor deze baan". Het parlement traineerde in 2012 de benoeming van Mersch met vijf maanden, onder meer omdat het aan een vrouw de voorkeur gaf. Uiteindelijk schoven de EU-leiders de bezwaren terzijde en werd Mersch alsnog benoemd.

Elderson werkt sinds 1999 bij de centrale bank. De jurist is sinds 1 juli 2011 als een van de directeuren onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken.

Als hij wordt benoemd is hij de eerste Nederlander in het ECB-bestuur na Wim Duisenberg. Die werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank en bleef aan tot in 2003.

Terug naar boven