r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nieuwe coronaregels in Kopenhagen, versoepeling in Zweden

dinsdag 15 september 2020, 15:16

KOPENHAGEN (ANP/DPA/RTR) - Inwoners van Kopenhagen krijgen te maken met nieuwe regels die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Horecazaken in de Deense hoofdstad moeten uiterlijk om 22.00 uur de deuren gaan sluiten en klanten die niet zitten moeten mondkapjes dragen.

Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke zei op een persconferentie dat het reproductiegetal momenteel op 1,5 staat. Dat getal geeft aan hoe snel het virus om zich heen grijpt. Een 1,5 betekent dat iedere tien besmette personen gemiddeld vijftien anderen aansteken.

Waar de Deense regering op de rem trapt vanwege het groeiende aantal besmettingen, maakten de autoriteiten in Zweden dinsdag juist bekend dat beperkingen worden versoepeld. In verpleeghuizen voor ouderen zijn bezoekers vanaf 1 oktober weer welkom.

Zweden legde inwoners in vergelijking met andere Europese landen relatief weinig beperkingen op tijdens de coronacrisis, maar het bezoekverbod in verzorgingshuizen is al bijna een half jaar van kracht. De maatregel kan volgens minister van Volksgezondheid Lena Hallengren worden ingetrokken omdat het virus minder snel om zich heen grijpt en voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Terug naar boven