r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

McGuinness nieuwe Euro­commis­saris. Dombrovskis krijgt handel

dinsdag 8 september 2020, 13:47
gewijzigd
Mairead McGUINNESS in plenary session Week 24 2017 in Strasbourg
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BRUSSEL (ANP) - De 61-jarige Mairead McGuinness wordt de nieuwe EU-commissaris voor Ierland. De door de wol geverfde Europarlementariër neemt echter niet de handelsportefeuille van haar voorganger Phil Hogan over, maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdag in een korte verklaring bekend. Die gaat naar vicevoorzitter en zwaargewicht Valdis Dombrovskis, een Let. McGuinness gaat zich bezighouden met financiële diensten en de kapitaalmarktunie.

Von der Leyen had de Ierse regering verzocht zowel een "geschikte man als een geschikte vrouw" te kandideren om Hogan op te volgen nadat die vorige maand zijn ontslag had ingediend wegens het overtreden van de coronamaatregelen in zijn thuisland. De andere kandidaat was Andrew McDowell. Hij bekleedde tot 1 september een hoge functie bij de Europese Investeringsbank (EIB). Beiden kwamen maandag bij Von der Leyen op sollicitatiegesprek.

Von der Leyen noemde beiden "excellente, ervaren kandidaten" maar lichtte niet toe waarom ze de voorkeur aan McGuinness geeft. De Duitse politica is zelf de eerste vrouw die vorig jaar tot voorzitter van het dagelijks EU-bestuur werd benoemd en ijvert voor meer vrouwen in de commissie. In de nieuwe samenstelling gaat het dagelijks EU-bestuur veertien mannen en dertien vrouwen inclusief Von der Leyen tellen. McGuinness zal eerst nog worden gehoord door het Europees Parlement dat moet instemmen met haar voordracht. Daarna kan ze formeel tot commissaris worden benoemd door de lidstaten.

Mairead McGuinness is sinds 2004 lid van het Europees Parlement en sinds 2017 eerste vicevoorzitter. Ze is lid van de Ierse partij Fine Gael die is aangesloten bij de Europese Volkspartij van de christendemocraten.

Terug naar boven