r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte wil doortastend Europees optreden inzake Wit-Rusland

woensdag 19 augustus 2020, 12:19
Nederlandse premier Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte dringt op de EU-top over Wit-Rusland aan op "doortastend en eensgezind Europees optreden". "De Wit-Russische bevolking heeft recht op een uitslag die hun stem eerlijk weergeeft", twitterde Rutte bij aanvang van de digitale top. "De EU - inclusief Nederland - kan de resultaten van deze verkiezingen niet accepteren."

EU-president Charles Michel riep de leiders bijeen om solidariteit te tonen met de Wit-Russische bevolking en verder te reageren op de ontwikkelingen in het land. De in alom als frauduleus geziene verkiezingen herkozen president Loekasjenko komt steeds meer onder druk te staan.

"De boodschap naar het regime is helder: geweld is onacceptabel, politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten en mensenrechten moeten worden gerespecteerd", aldus Rutte. "De EU werkt aan gerichte sancties. Een dialoog moet leiden tot een oplossing die recht doet aan de stem van het volk."

Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: "Onze boodschap is helder: het geweld moet stoppen en er moet een vreedzame en inclusieve dialoog worden gelanceerd."

Ondertussen riepen de zogenoemde Visegrad-landen - Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije - Loekasjenko op tot het houden van nieuwe verkiezingen.

Terug naar boven