r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Buurlanden bereid te bemiddelen in crisis Wit-Rusland

woensdag 12 augustus 2020, 17:08
Vlaggen van landen in het Oostelijk Partnerschap
Bron: The Council of the European Union

MINSK (ANP/RTR/AFP) - Buurlanden zijn bereid te bemiddelen tussen de oppositie en de regering in Wit-Rusland. Dat zei de president van Litouwen, die benadrukte dat ook sancties opgelegd kunnen worden als het regime van Aleksandr Loekasjenko het initiatief afwijst.

Naast Litouwen zijn volgens president Gitanas Nauseda ook Polen en Letland bereid als bemiddelaars op te treden. Hij zei dat de autoriteiten in Wit-Rusland wel eerst moeten stoppen met het gebruik van geweld tegen betogers. Ook moeten opgepakte demonstranten worden vrijgelaten.

In Wit-Rusland wordt al dagen gedemonstreerd door aanhangers van de oppositie. Die denken dat bij de presidentsverkiezingen van zondag op grote schaal is gefraudeerd zodat de 65-jarige Loekasjenko aan de macht kon blijven. De autoriteiten hebben tijdens protestacties duizenden arrestaties verricht.

De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) sprak tijdens een bezoek aan Tsjechië steun uit voor de betogers. "We willen dat de inwoners van Wit-Rusland de vrijheden krijgen die ze eisen", zei de bewindsman, die beklemtoonde dat vreedzame betogers beschermd moeten worden.

De Tsjechische premier Andrej Babis noemde de gebeurtenissen in Wit-Rusland "schokkend". "Wat daar op straat gebeurt is onacceptabel, het verloop van de verkiezingen was onacceptabel", zei Babis, die wil dat de Europese Unie in actie komt.

Terug naar boven