r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: landen ondermijnen OVSE met verzet tegen herbenoeming top

vrijdag 17 juli 2020, 17:35

BRUSSEL (ANP) - De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, maakt zich zorgen over de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die organisatie, een van de weinige waarin westerse landen nog samenwerken met bijvoorbeeld Rusland, dreigt onthoofd en stuurloos te raken.

De 57 lidstaten van de OVSE worden het maar niet eens over de benoeming van een nieuwe vierkoppige leiding. Aanvankelijk leken ze de Zwitserse secretaris-generaal en de chefs van de drie belangrijkste afdelingen van de organisatie allemaal een nieuwe termijn te gunnen. Maar op de valreep maakten landen als Turkije en Azerbeidzjan toch bezwaar. Daardoor ruimt het viertal komend weekend het veld, zonder dat er opvolgers klaarstaan.

Borrell heeft geen goed woord over voor het verzet tegen de herbenoeming van de OVSE-leiding, aldus zijn woordvoerder. De tegenstanders "ondermijnen de effectiviteit van de organisatie en verzwakken de broodnodige multilaterale benadering van de veiligheid in Europa die de OVSE belichaamt".

Delen

Terug naar boven